Prirodni dodaci prehrani Za poboljšanje plodnosti kod muškaraca i žena
Za zdravlje majke i bebe tokom trudnoće i dojenja

Neplodnost


U našoj regiji procenat parova koji ne mogu da ostvare začeće, nažalost pokazuje trend porasta. Prema procjenama Bosna i Hercegovina je blizu evropskom prosjeku, tačnije, svaki peti par ima problem sa neplodnošću.

Šta je neplodnost?


Neplodnost je širok i kompleksan pojam koji se uspostavlja nakon godinu dana neuspjelih pokušaja ostvarivanja trudnoće. Čak i onda kada nije prisutan problem šanse da par spontano ostvari trudnoću iznose 20-25% po jednom menstrualnom ciklusu.

Brojni su poremećaji, oboljenja i stanja koja kod određenog para mogu smanjiti šansu za ostvarivanje spontane trudnoće. U današnje vrijeme još uvijek se smatra da je uzrok neplodnosti kod žena, međutim to nije tačno. Statistički, uzrok neplodnosti je podjednako vezan i za ženu i za muškarca.

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS
(engl. Policystic Ovary Syndrome) je čest zdravstveni
problem kod žena reproduktivne dobi te jedan od
vodećih uzroka neplodnosti kod žene.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)


Uzroci sindroma policističnih jajnika su kompleksni i uključuju kombinaciju mnogih genetskih i okolišnih faktora, a neki od njih su još uvijek nepoznati. Vodeći uzrok je hormonska neravnoteža koja posljedično djeluje na brojne organske sisteme u tijelu žene, a prije svega ima značajan utjecaj na metabolizam i plodnost.

Obilježavaju ga inzulinska rezistencija i gojaznost, izostanak ili neredovna menstruacija, prekomjerna maljavost lica i/ili tijela (hirzutizam) i pojava akni kao i drugi simptomi.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je i jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena. Znanstvena ispitivanja su pokazala da su visoke koncentracije mioinozitola u folikularnoj tekućini dobar pokazatelj kvalitete embrija i oocite (jajne stanice koja se momentu ovulacije oslobađa iz jajnika). Kod sindorma policističnih jajnika koncentracija mioinozitola u folikularnoj tekućini je smanjena. U slučajevima gdje su pacijentice unosile mioinozitol kroz dodatke prehrani, uočeno je brzo sazrijevanje folikula. Mionozitol je efikasan u vraćanju ovarijalne aktivnosti dajući na taj način ženi veće šanse za ostvarenje trudnoće.

Pacijenticama sa PCOS preporučuje se upotreba dodatka
prehrani Prositol W koji je sa svojim prirodnim sastojcima
saveznik ženske plodnosti.

Pored visoke koncentracije mioinozitola, Prositol W sadrži i ostale sastojke koji su ključni za žensko zdravlje i povećavaju mogućnost začeća (mioinozitol, magnezijum ,vitamin C, vitamin E, cink, vitamin B5, vitamin B6, folna kiselina, selen, vitamin D, vitamin B12). Osim značajnog uticaja na već navedene simptome kod PCOS, ovi sastojci imaju uticaj na obnavljanje hormonalne homeostaze i ovulaciju, obnavljanje spontane ovulacije i time na regulaciju menstrualnog ciklusa. Značajno je spomenuti i da utiče na poboljšanje kvalitete jajne stanice i kvalitet embrija.


Naruči proizvod Više o proizvodu

Sterilitet može jednako zahvatiti i muškarce i žene. Kod oko
1/3 slučajeva steriliteta problem je kod muškarca.

Smanjena plodnost muškaraca


Najčešći uzroci neplodnosti muškaraca su abnormalna produkcija i funkcija spermija zbog kriptorhizma (nepotpunog spuštanja testisa u skrotum), genetskih defekata, zdravstvenih problema kao što su dijabetes, infekcije kao što su klamidija, gonoreja ili vodene kozice. Proširene vene na testisima (varicocoele) također mogu imati utjecaja na kvalitetu spermija.

Izloženost određenim okolišnim faktorima kao što su pesticidi i druge hemikalije, zračenje, uticaj lijekova i droga, konzumiranje alkohola, cigareta, anaboličkih steroida mogu također uticati na fertilitet. Bilo koji od ovih uzoraka, ili čak njihova kombinacija, može dovesti do smanjenja plodnosti muškaraca.


Fecondyl M je 100% prirodni proizvod koji svojim sastojcima djeluje na poboljšanje fertiliteta kod muškaraca.

Kontakt